AlgemeenUitgelicht

Mooier dan je denkt

Het is niet veel jonge vrouwen gegeven dat ze zichzelf mooi vinden. Los van het uiterlijk heb ik het dan vooral ook om het mooie te zien van binnenuit. Veel van deze vrouwen zijn vooral te vinden in de zorg. Hard werken, zichzelf wegcijferen en niet van zichzelf willen zien hoe bijzonder ze eigenlijk wel niet zijn. Ik zie het graag en zeg het ook vaak. Je bent lief en mooi. Mooier dan je denkt.

Verlegen en onervaren beginnen aan een stage in de ouderenzorg is voor veel jonge meiden een lastige periode. In de afgelopen jaren heb ik veel van deze dames bevend binnen zien komen want werken in een team van mondige volwassenen is een flinke opgave als je zelf nog erg jong bent. Als je dan wel mondig bent dan vinden de doorgewinterde zusters je al snel weer brutaal of bijdehand. Het is nu eenmaal niet snel goed.

Op mijn website heb ik al meerdere keren vermeld dat ik echt al geweldige stagiaires en leerlingen om me heen heb gehad en heb mogen begeleiden. Recent nog dit verhaal maar ook o.a. dit bericht en deze. Op en top gemotiveerd, kundig en mondig. Als zelfs de arts onder de indruk van je is door je professionele op- en aanmerkingen, klinisch redeneren e.d. dan ben je echt een topper in je stageperiode.

Lees ook:  Welbevinden, zelfredzaamheid en eigenwaarde

Eén van deze toppers is extra bijzonder. Ze staat er vanaf het eerste moment van voorstellen en ze is al niet meer weg te denken. Niet zozeer qua zorg verlenen maar vooral door haar overstijgende kijk op de zorg en haar blik op en over de afdeling. De ouderenzorg was voor haar een cultuurshock na haar vorige stage in het ziekenhuis en ze stak het ook niet onder stoelen of banken. Dat kon ook niet want ze praat met haar ogen. Waar heb ik dat eerder meegemaakt? Ik prikte er snel doorheen en dat gaf voor ons beide een prettig gevoel en een prima klik.

21 jaar jong, even oud als mijn middelste zoon, betoverend en kritisch. Ongedwongen in doen en laten maar ook uiterst professioneel redenerend bij incidenten zoals gevonden medicatie, afwijkende  glucosewaarden of onbegrepen gedrag van cliënten. Ik kan daar echt van genieten. Kritische vragen stellen en niet bang om de regie in een bepaalde situatie over te nemen als haar dit wordt aangereikt.

21 jaar jong en in staat kunnen zijn om serieus gesprekspartner van mij te worden in een voor mij ‘moeilijke periode‘. Sterker nog, ze pakt me op uit een diepe put, adviseert en begeleidt. Een partner in crime maar recht door zee. Ik heb het haar toen al meerdere keren gezegd: jij bent veel mooier dan je denkt. Ja, zeker aan de buitenkant, dat staat buiten kijf, ook al denkt ze daar zelf totaal anders over. Maar vooral ook van binnen. Warm, empathisch en doortastend. Het leuke is dat ze soms dan ook weer een meisje is. Jong en onzeker. Vooral uiterlijke onzekerheden. Ja, dat is dan echt een jonge vrouwenkwaal 🙂

Lees ook:  Vechten tegen de elementen

Ik had haar ooit een kaart willen geven met wat tekst op haar afscheid in februari. Een tekst die ze bij zich kon houden voor het geval ze weer eens onzeker zou zijn. Of als ze nog eens terug wilde denken aan die gekke 20 weken stage met de broeder met de rode schoentjes. We hebben echt ongegeneerd gelachen maar zijn ook samen boos geworden, hebben gescholden maar ook geanalyseerd en doorgepakt. Wat komt er dan op zo’n kaart? Ik denk dan iets in onderstaande woorden. Ze leest vast met ons mee want ze is nog een aantal weken op onze afdeling werkzaam. Ik maak vast nog wel een ander kaartje 🙂

Als je ooit twijfelt aan jezelf, denk dan even terug aan deze tijd
Denk aan die gesprekken, opmerkingen en lachbuien die we samen hadden
Denk dan aan de reactie van de cliënten, denk aan wat ik over je zei
Dat je mooier bent dan de rest. Van buiten maar ook van binnen
Dat je kundig bent in je werk en je handelen
door klinisch redeneren en professioneel rapporteren
Dat je mensen kan laten stralen, dat je mensen kan beroeren
Dat juist jij er voor mij was op die bange momenten
Dat je het mooiste en beste verdient op deze wereld
Dat ik vanuit alle ervaring die ik heb in dit leven
Tegen jou kan zeggen dat je veel mooier bent dat je zelf wil zien
Ik ben oprecht dankbaar dat ik je heb leren kennen
Je bent zo jong maar zo puur. Zo verlegen maar soms ook zo ongegeneerd
Trouw je lange prins op zijn witte paard maar blijf vooral ook jezelf
Je bent mooier dan de rest.

Ja, ik vind het zelf ook wel mooi 🙂 Er is geen woord van gelogen. Ik heb echt enorm veel mazzel met stagiaires en leerlingen als ik het vergelijk met reacties van collega’s op andere afdelingen en/of in andere verpleeghuizen. Of zou er toch een andere reden zijn? 🙂

Deel dit bericht eens via: