Verhalen

De broeder met de rode schoentjes

Ik heb het vast al eens over mijn rode schoenen gehad die ik zo af en toe aantrek naar mijn werk. Ze zijn nog meer in trek dan ik had gedacht. Ze worden inmiddels al genoemd in sommige rapportages. De broeder met de rode schoentjes was er gelukkig gisteren weer 🙂

Mijn oudste zoon werkt in een bekende sportzaak in het centrum van Den Haag. Hij maakte eind vorig jaar de opmerking dat de nieuwe rode sneakers van Skechers echt wat voor mij zouden zijn. ‘Ze worden alleen verkocht als dames model’. Dus? Een paar dagen later liep ik voor het eerst op de rode schoentjes over de afdeling. Ja, ze vielen iedereen wel op….

De ouwe brombeer was toen één van de eerste die een opmerking moest maken. ‘Wat heb jij nou aan? Zit je bij de brandweer of bij het cabaret?’ ‘Nee beste man, ik moet mij wel onderscheiden naast al dat vrouwelijk schoon van mijn collega’s anders ziet u mij helemaal niet meer staan’. Daar moest hij mij gelijk in geven. ‘Je vrolijke kleuren passen goed bij je vrolijke karakter’ kreeg ik nog te horen.

Ook op mijn nieuwe afdeling per 1 februari doen mijn schoentjes het goed. Er wordt graag over gesproken in de huiskamer door de cliënten zoals ik al hier al eens had beschreven. Vooral in de avond- en nachtdiensten vallen ze op. In de deuropening geven ze vanuit de gang bijna extra licht als je vanuit een donkere kamer naar de kijkt. Als ik dan voorzichtig een deur van een slaapkamer open doe, hoef ik soms niks te zeggen. ‘Oh, ben jij er weer broeder. Fijn dat u er bent. Prettige dienst’.

Lees ook:  Dag vriend, goede reis naar Hem

Gisteren las ik de rapportage van de nachtdienst door als start van mijn dagdienst. Mijn oog viel op een passage van een rapportage van een zieke vrouw. Een mevrouw wilde de broeder met de rode schoentjes aan haar bed. Ik vond het vreemd dat dit zo specifiek werd vermeld maar inmiddels begrijp ik het erg goed. Vandaag besloot ik alleen al om deze rapportage de rode schoentjes weer eens aan te doen voor een werkdag.

Het werd weer een succes qua opmerkingen en commentaar. Een lach is het beste medicijn voor herstelzorg en dat is natuurlijk ook waar het om gaat. Onze cliënten zijn niet voor niets bij ons. Ze komen herstellen en aansterken. Dat gaat veel beter en sneller met een leuk team zorgpersoneel dat goed kan samenwerken en de humor op de werkvloer gebruikt om cliënten het gevoel van welbehagen te geven. Ze moeten zich gehoord voelen, zich thuis voelen en hun eigen ellende soms even aan de kant kunnen zetten.

Rode schoentjes kunnen daar op deze manier een onderdeel van zijn. De broeder met de rode schoentjes heeft altijd wel een gevatte opmerking tijdens de zorgmomenten, op de gang of waar dan ook. Gelukkig gaat dit nooit zonder leuke cliënten en geweldige collega’s. Het ligt echt niet alleen aan mij maar het is juist die combinatie. Dat maakt het werken in de zorg ook zo leuk!

Lees ook:  Humor als afleiding in de zorg

De foto dateert alweer van december van het vorig jaar. Op een afgesloten afdeling door Covid-19 stonden we er als team helemaal alleen voor. Het was hard werken in een hele lastige periode. Ultieme samenwerking in combinatie met veel humor was het succes. De foto was hier een klein voorbeeld van. Uiteraard ook verwijzend naar mijn andere passie….. fotografie met zwangerschapsfotografie in het bijzonder.

De broeder met de rode schoentjes heeft even dop. Dinsdag gaan de schoentjes weer de nachtdienst in.

 

Deel dit bericht eens via: