Opleiding

Bezoek aan snijzaal Erasmus MC

Afgelopen vrijdag bezochten we met een deel van de klas de snijzaal van het Erasmus MC in het altijd mooie Rotterdam. Aan het begin van de opleiding Verpleegkunde aan het ROC Mondriaan snapte ik er nog niks van maar nu we klaar zijn, des te meer. Een bezoek aan de snijzaal van het Erasmus MC is het summum van de anatomie lessen voor een verpleegkundige. Spieren, botten, bloedvaten en organen. Niks zo saai als uit het boek leren maar des te interessanter om in het echt te zien bij een echt mens. Dode mensen wel te verstaan en prachtig geprepareerd.

Niets is wat het lijkt als je vooraf een voorstelling probeert te maken bij wat je te zien gaat krijgen in een snijzaal van het Erasmus MC. Kijken hoe men snijdt in dode mensen die hun eigen lichaam beschikbaar hebben gesteld aan de medische wetenschap? Hoe werkt dan dan? In deze patiëntenfolder lees je er alles over.

Lichaam gebalsemd

Er werd simpelweg helemaal niet gesneden en de dode lichamen betreffen bijna allemaal gebalsemde lichamen die al vele jaren, lees 40 jaar, in het Erasmus MC zijn. Dat is heel wat anders dan een overleden persoon van enkele uren of een paar dagen oud kan ik vertellen. Maar hoe zit het dan met die vreemde geur? Het is vooral een geur die je niet kent. Je ruikt geen dode lichamen, maar de formaline waarmee het lichaam gebalsemd is.

Lees ook:  Wat leer je bij de opleiding Mbo-Verpleegkundige

De geur in de snijzaal ruikt wat chemisch zo gezegd, maar is niet erg sterk. De lichamen en ingewanden liggen afgedekt onder doeken, wat op het eerste gezicht een mysterieus effect geeft. Onder een van de doeken ligt een ‘overzichtspreparaat’, oftewel een volledig lichaam. Na het weghalen van de doeken blijkt het een vrouwenlichaam te zijn dat al dertig jaar in de snijzaal wordt gebruikt.

Bijzonder boeiend

Iedereen kent wel de afbeeldingen van het menselijk lichaam van o.a. de organen. Voor een klas zo goed als afgestudeerde verpleegkundigen is het veel interessanter om organen in het echt te zien. Hoe groot zijn ze nu, doe dik is die aorta nu echt en hoe prachtig verloopt ons spierstelsel door ons lichaam. Een laatste jaars studente geneeskunde wist waar ze het over had en maakte er een bijzonder boeiend ‘uitje van de stichting’ van. Zeer informatief en ze liet onze hersenen ook kraken want hoe zat het ook alweer? Wisten jullie dat als er driekwart van de lever wordt weggehaald, hij binnen een maand weer is teruggegroeid naar het oude formaat?’ Bij mij niet meer, lieve schat. Bij mij echt niet meer 🙂

Maar waarom dan deze gekke klok? Deze klok hangt middenin het enorm grote Erasmus Medisch Centrum. Het was onze meetingpoint voor dit werkbezoek. Ik heb er met bewondering naar gekeken. Wat zullen deze mensen hard en snel moeten werken als de zomertijd weer in gaat.

Lees ook:  Het derde leerjaar succesvol afgesloten

Deel dit bericht eens via: