AlgemeenUitgelicht

De vaccinatie experts

Ik liep van mijn avonddienst terug naar huis en toen kwam ik ze tegen: de vaccinatie experts. Gewoon live op straat. Het waren een stuk of zes jonge jongens in het zwart gekleed en een capuchon ver over hun hoofd. Zo koud was het toch niet? Mijn zorgjasje hing over mijn arm en mijn rugtas over een schouder. Net voordat ik voorbij wilde lopen vroeg één van de heren of ik in de zorg werkte.

Ik stond even stil, bekeek het groepje even snel en antwoordde bevestigend. ‘Dus jij bent wel voor zo’n kankâh vaccinatie zeker?’ werd er opeens geroepen. Verbaasd over deze opmerking maar ik antwoordde toch beleefd: ‘Ik zou het geweldig vinden als we kanker konden bestrijden met een vaccinatie’. ‘Nee joh, die Corona kankâh prik’ werd mij even duidelijk gemaakt. Mijn mening maakt weinig uit voor de ander vervolgde ik. Dat moet iedereen voor zichzelf weten.

Het gesprek aangaan

‘Mij niet gezien dat ik mij laat volspuiten met als die onbekende kankâh stoffen. Heel Facebook staat vol met verhalen dat het slecht voor je is en dat je er dood aan kan gaan’. De jongen zocht steun bij zijn vrienden maar die waren enigszins terughoudend. Misschien iets van slag omdat ik bleef staan en het gesprek aanging. Makkelijker is het als iemand gewoon doorloopt zodat ze meters verder de woorden kankâh e.d. weer eens goed kunnen laten vallen. Ook dat heb ik al eens meegemaakt.

Wat je niet kent moet je niet tot je nemen geef ik hem toe. Wel kun je je laten voorlichten door mensen die er verstand van hebben. Zoals een apotheker als je een antibiotica nodig hebt voor een ontsteking of jouw wiet bij een erkende coffeeshop. Hij keek ff naar zijn blow en begon te lachen. ‘Mijn kankâh blow koop ik echt niet bij de coffeeshop maar gewoon bij vrienden op straat. Dat is veel goedkoper en veel makkelijker.

Lees ook:  De dankbare wereld van dementie
Roken, snuiven en lurken

Die gasten verkopen zeker ook lachgas en partypillen vroeg ik toch best serieus. Ja, mijn maatjes verkopen alles wat je maar wilt. Wat heb je nodig? Ik heb niet zoveel nodig vanavond verontschuldigde me. Maar misschien heb je dus geen idee wat voor bagger jij rookt, snuift of lurkt als het niet specifiek wordt verkregen van een specialist. Hoe weet je nu dat het allemaal veilig is voor je lichaam? Heel voorzichtig maakte ik toch de opmerking: ‘je laat je niet vaccineren omdat je geen vergif in je lichaam wil maar je blowt en lurkt wel van alles in je lichaam van iemand die je via via kent en verkoopt vanuit een auto op straat?’

Om de schok of reactie niet teveel te laten worden vervolgde ik rustig: jij bent jong en gezond en misschien maak je wel de juiste keuze om je niet te laten vaccineren. Ik werk met ouderen die vaak van alles onder hun leden hebben en extra vatbaar kunnen zijn voor Covid-19. Ik heb best een flink aantal ouderen mensen zien overlijden aan Corona. Zelf heb ik een jaar geleden Corona gehad en heb mijn vrouw en jongste zoon aangestoken. Mijn jonge vrouw heeft nog steeds erg veel last van de naweeën en ook mijn jongste zoon van 4 jaar oud heeft nog steeds schade aan zijn gezondheid. Als jij niet in contact komt met ouderen, je ouders zijn gezond en je directe omgeving ook, misschien voel je dan geen druk. Heb je wel ouderen in je directe omgeving, mankeren je ouders wat of iemand in de omgeving is minder gezond, denk dan even extra goed na’.

Lees ook:  Wat wens jij eigenlijk?
Als het je zelf raakt

Twee jongens noemden bijna gelijktijdig een naam richting mijn gesprekspartner. Mijn gesprekspartner keek even weg en zocht naar een passend antwoord. Hij snauwde even naar de jongens vanwege het noemen van die ene naam. ‘houdt haar er buiten, dat heeft er niks mee te maken. Ik bepaal zelf wel wat ik doe en heb daar niemand voor nodig. Die kankâh prik is niet voor mij. Ook niet als ik naar haar ga in het ziekenhuis’. Hij was zichtbaar geëmotioneerd en wist zich niet echt een houding te geven.

Ik besloot op te stappen en gaf aan dat ik net een avonddienst gedraaid had en dat mijn koelkast aan het wachten was omdat er een koud biertje klaar stond. Uit het niets sprak een ander opeens gehaast. ‘Een vriendin van ons ligt al twee dagen op de IC. Waarschijnlijk een foute pil of teveel. We weten het nog niet’. Ze keken allemaal spontaan aangedaan. Wellicht iets van schuldgevoel maar vast ook moeite met emotie. ‘Ik hoop dat ze snel van de IC af mag en dat ze snel mag herstellen. Jullie, maar ook ik, zijn zeker niet de vaccinatie experts maar bedenk wel dat jullie vriendin geluk heeft gehad dat er nog een bed beschikbaar was in het ziekenhuis. Ik weet uit ervaring, dus niet via social media, dat het nogal druk is op de IC, ook met Covid patiënten. Niet alle patiënten schijnen niet, of niet voldoende, gevaccineerd te zijn’.

Lees ook:  Kennismaken met de ouderenzorg
Hangjongeren

Zorgen jullie de volgende keer voor een biertje? Ik groette de stoere mannen en vervolgde mijn weg. Zijn dit nou het type jongens die de rellen opzoeken om te rellen? Misschien wel maar gezien hun reactie zijn ze er het type niet voor. Ze vervelen zich in de wijk, zoeken elkaar op en gaan chillen op een beschut plekje. Sommige noemen het hangjongeren. Ik was maar een voorbijganger maar ze dachten hun gram te halen omdat ik met een wit zorgjasje voorbij liep. In hun ogen behoorde ik bij de tegenstander omdat ik vast en zeker wel gevaccineerd zou zijn. Dat was gelijk ook het enige punt waar ze gelijk in hebben.

De vaccinatie experts. Misschien kom ik de jongens nog eens tegen. Ik hou wel van dit soort gesprekken. Genoeg mensen die aan het blowen zijn, roken of niet vies zijn van wat botox of een pilletje, maar wel aangeven dat ze het gif van een vaccinatie niet in hun lijf willen hebben. Ik lach er maar om. Lachen door mijn tranen heel wel te verstaan want eigenlijk maakt het mij erg verdrietig. Iedereen moet het zelf weten en iedereen heeft vast een eigen reden om zich juist wel of juist niet te laten vaccineren. Vast staat dat de vele onzin op social media een grote rol speelt op mensen die gevoelig zijn voor andermans mening.

Deel dit bericht eens via: