Wat wens jij eigenlijk?

Tsja, wat gaan we wensen voor het nieuwe jaar? Vrede op aard? Dat is wel heel standaard zeg! Een stabiele woningmarkt, ander kabinet of meer loon? Ook niet origineel meer toch? Wat wens jij eigenlijk?

Het schijnt zo te zijn dat we op de rand van het oude en het nieuwe jaar onze wensen kenbaar maken voor het komende jaar. Je mag daarbij groot denken maar ik hou het liever wat meer realistisch. Zijn er wensen die uit kunnen komen in het nieuwe jaar? Of laat mij er dan in ieder geval met een goed gevoel over kunnen dromen.

Ik heb vier jaar geleden bewust gekozen voor een baan in de zorg. Ik ben enorm trots dat ik op latere leeftijd volgende maand mijn diploma MBO verpleegkundige in ontvangst mag nemen maar dat houdt dus ook in dat een aantal wensen ook onhaalbaar zijn worden.

Zo heeft een verpleegkundige niks aan een stabiele woningmarkt want de huizen, zoals een normale eengezinswoning, zijn simpelweg voor mij onbetaalbaar geworden en ik verdien samen met mijn vrouw weer te veel voor een sociale huurwoning. Aan een nieuw kabinet heb ik ook niet zoveel. Immers de gezondheidszorg is in een eerder stadium al helemaal kapot bezuinigd maar het uitkleden gaat nog steeds gestaag door. Dat de zorg op deze manier onhoudbaar wordt weet iedereen maar niemand in de politiek komt met de oplossing want ‘het kost allemaal zoveel‘. Ja, dan hoeven we ook niet te praten over het salaris van een zorgmedewerker op de werkvloer. Die is net zo belachelijk als die van een politieagent op straat en dat van andere hulpverleners.

Lees ook:  Van crisis naar 5 sterren hotel

Nee, wensen kunnen ook klein zijn. Ik ben er van overtuigd dat als kleine wensjes uit mogen komen, wij ook kunnen bijdragen aan een betere wereld. Want daar draait het tenslotte toch om?

Kijk eens om je heen

Niet alleen naar jezelf kijken maar juist ook naar de ander. Daar schieten we pas wat mee op! We hebben het vaak over verharding van de maatschappij en dat we verdraagzamer moeten zijn naar elkaar toe. Nou, daar is nog weinig van te merken als we door een drukke winkelstraat lopen, onze boodschappen in de supermarkt doen of reizen met het openbaar vervoer. Kijk eens om je heen hoe we met elkaar om gaan tegenwoordig. Het is toch te triest voor woorden!

Als vader van vijf kinderen (ja, dat is best veel), probeer ik, samen met hun moeders (meervoud ja 🙂 ) mijn kinderen bepaalde waarden en normen mee te geven. Omgangsvormen bijvoorbeeld. Voor ons erg vanzelfsprekend, maar voor ander een stuk minder vanzelfsprekend. Kijk maar eens om je heen.

Zo liep ik pas met mijn jongste zoon over straat naar de winkel en ik groette een oudere man bij het passeren op de stoep. Wie is die meneer papa? Ik weet het niet schatje, antwoordde ik rustig. Waarom zeg je die meneer dan gedag? Nou, dat hoort eigenlijk vind ik. Elkaar gedag zeggen is toch fijn als je elkaar voorbij loopt? Hij moest er even over nadenken maar hij heeft vervolgens iedereen onderweg gedag gezegd en een prettige dag gewenst. Tot grote teleurstelling neemt niets eens iedereen de moeite om zo’n vrolijk klein mannetje terug te groeten. Triest maar waar.

Lees ook:  De absolute essentie van zorg

Daar zit wel de kern van mijn wensen voor het komende jaar en al die jaren zo mogelijk daarna: dat de wereld er achter komt dat verdraagzaamheid vanuit jezelf moet komen! Zelf beginnen om eens naar de ander om te kijken! Groet elkaar eens op straat, help een oudere eens met oversteken, geef eens een handje bij een zware tas van de ander of sta eens ouderwets op voor een zwangere vrouw in het openbaar vervoer. Je hoeft niet direct een mantelzorger te worden als je elkaar even helpt met een klein gebaar.

Laten we komend jaar gewoon weer wat meer omgangsvormen laten zien. Wat meer respect, een helpende hand en een kleine groet. Doe je mee?

Laat het mij weten: wat wens jij eigenlijk?

Wat wens jij eigenlijk? Ga jij voor die carrière kansen op je werk? Een grote huis? Een nieuwe auto of ben je met wat kleins tevreden? Wens je jezelf een goede gezondheid, je partner, je gezin of zelfs de rest van de familie? Misschien wens je wel verder qua gezondheid. Dat er oplossingen komen voor al die enge ziektes waar nog steeds zo enorm veel mensen aan overlijden. Dat er komend jaar minder medicatietekorten zullen zijn of minder extreme verhogingen van medicatie. Of wens je zelf meer geld en minder armoede in de wereld?

Lees ook:  De verborgen helden van de ouderenzorg

Tsja, wat wens jij eigenlijk?

Deel dit bericht eens via: