Verhalen

Je denkt dat je tijd hebt

Je denkt dat je tijd hebt, maar dat heb je niet. Het was een belangrijke boodschap die deze man mij gaf in de avond van 31 december. Hij ging vroeg naar bed en vroeg enige ondersteuning. U heeft geen zin om wakker te blijven tot aan de jaarwisseling vroeg ik hem. Nee broeder, dat is niet meer aan mij besteed. Het is voor mij een avond als alle anderen. Ook morgen wordt ik niet anders wakker dan de andere ochtenden. Ik ben de tijd voorbij, een nieuw jaar zegt mij niets meer.

Toen hij in bed lag zag ik hem voor een moment turen naar het plafond. Hij draaide zijn gezicht weg toen hij in de gaten kreeg dat ik naar hem keek. Wanneer is dat begonnen vroeg ik hem. Sinds wanneer betekent een nieuw jaar niets meer? ‘Pff, heppie effe?’ was zijn stoere reactie. Ik maak tijd zoals u weet, antwoorde ik rustig en ging op de rand van zijn bed zitten.

Kijk jongen, ik heb een goed leven gehad uiteindelijk maar het ging niet vanzelf. Ik ben geen klager maar uiteindelijk ging het leven te snel. Ik had veel dingen anders en/of sneller moeten doen. Mijn vader werd vermoord in de oorlog omdat we thuis Joden ondergedoken hadden. We zijn verraden door de buren. Mijn jeugd begon dan ook zwaar beschadigd. Uiteindelijk ben ik 2x getrouwd geweest, beide keren niet eens super lang. Met de laatste slechts 17 jaar voordat ze overleed. Een mooie loopbaan gehad maar wat heeft het opgeleverd? Nu ben ik de 80 gepasseerd, geen vrouw, geen kinderen en geen andere familie. Mijn gezondheid is zo broos dat het een wonder is dat ik nog leef en ik vraag me af waarom nog eigenlijk. Ik kan niet eens meer voor mezelf zorgen en nu zit ik hier, in jullie veilige armen.

Lees ook:  Of je pijn in je flikker heb

Je denkt dat je tijd hebt, maar dat heb je niet. Misschien heb ik te lang gewacht op de juiste vrouw, misschien teveel focus gehad op mijn werk. Geen kinderen ervaar ik nu als een gemis. Waarom toen niet? Vragen genoeg die ik nu niet eens kan beantwoorden, laat staan toen. Het leven ging te snel voorbij en nu wacht ik tot ik wordt geroepen door Hem. De enige zekerheid die ik heb is dat Hij mij niet meer gaat roepen in 2022. Wat heeft het voor zin om te wachten op de jaarwisseling en te kijken naar het vuurwerk? Mijn agenda is morgen niet anders dan vandaag: leeg, wachtend op de volgende avond.

Ik ben dankbaar dat ik met een paar andere bewoners wat kan praten. Ik hoop altijd dat ik wordt geholpen door bekende zusters of broeders. Dan heb ik nog eens een extra praatje. Ik vind het altijd zo leuk als jij praat over je privéleven, een foto laat zien van je kinderen of de boel weer eens in de maling neemt op de afdeling. Jullie werken hard maar jullie blijven onderling lachen en dat geeft me een goed gevoel. Toch iets van een huis of huiskamer gevoel. Maar begrijp me niet verkeerd, voor mij ging het leven te snel en mijn tijd is zo goed als op maar ik heb er vrede mee. Ik berust in mijn lot en koester de mooie momenten. Mensen denken dat het leven eeuwig duurt hier op aarde maar het leven gaat veel te snel. Men moet daar beter mee om gaan.

Lees ook:  Daar gaat mijn regie dacht ze

Een pakkend verhaal van deze doorgaans rustige en wat stillere man. Hij kneep eens flink in mijn arm als een soort van stevige knuffel. We keken elkaar even aan zonder woorden. Jij deelt je tijd goed in maar veel mensen laten het op een beloop en voordat je het weet is het te laat. Dan ben je te oud, besloot hij zijn monoloog.

Ik heb het niet vanzelf gekregen. Ik moest het leven een paar keer opnieuw opstarten zeg maar, maar ik ben dankbaar voor de kansen die ik uiteindelijk heb weten te benutten antwoorde ik maar even in het algemeen. Dat siert je des te meer knul! Er zijn niet veel mensen zoals jij, die op latere leeftijd en nog een kind willen krijgen, een rijbewijs halen, aan een studie beginnen van 4 jaar en ook nog eens gaan werken in de zorg als carrièreswitch.

Nee, dat moest ik hem nageven. Die zijn er vast niet veel 🙂

– Welterusten beste man, er is u weinig ontgaan van wat ik ooit heb gezegd 🙂 Ik ben er morgenavond weer op de eerste dag van het nieuwe jaar. Ik zal wel wat foto’s van het vuurwerk voor u maken.
– Dank je wel knul. Dank voor je goede zorgen.

Lees ook:  Vergeetachtig verward of dement

 

Deel dit bericht eens via: