Humor als afleiding in de zorg

Humor als afleiding in de zorg gebruik ik vaak tijdens de ochtendzorg. Het wassen en aankleden, maar zeker ook wondzorg e.d. kunnen als pijnlijk worden ervaren. Ook bij deze vrouw die ook de 80 al een tijdje gepasseerd was. Geboren en getogen in een moois Haagse stadswijk en ze was duidelijk niet op haar mondje gevallen.

Kom jij mij wassen en aankleden? Nou daar ben ik lekker mee dan. Is er geen zuster? De zusters zijn op mevrouw, die zijn besteld maar nog niet binnen, merkte ik fijntjes op. Oh knul, dat geeft niet hoor, je bent vast homo en ook nog eens op leeftijd dus je kijkt er vast niet meer van op. Ik keek haar aan en gaf rustig aan dat ik 3x getrouwd ben, 5 kinderen heb en er misschien wat ouder uitzie omdat ik grijze puntjes in mijn haar heb laten zetten. Ze schoot in de lach. Grijze puntjes? Zoals coupe de soleil zeker? Mafkees, je bent zo grijs als een dakduif maar ik mag je nu al!

De trend was gezet en het ijs was gebroken. Maar ff serieus, vervolgde ze, heb jij vijf kinderen? Wat ben je dan een rijke man. Heb je een foto? Ik pakte mijn telefoon en liet de vaak bekeken teamfoto van de kinderen zien. Wat een prachtige kinderen en een prachtig gezin. Nou, doe jij mij maar wassen en aankleden hoor. Ik vind het wel gezellig om de dag te beginnen met een lach en een goed gesprek.

Lees ook:  Of je pijn in je flikker heb

Halverwege haar ochtendzorg hoorde ik haar nogmaals herhalen: pff…. vijf kinderen zeg. Nou, dan heb je al flink wat mutsen gezien riep ze plotseling uit. Ze schoot zelf in de lach van haar opmerking. Ja, dat klopt antwoorde ik maar de meeste waren wel beter gestreken dan die van u! Whaahaha.. beter gestreken? riep ze uit. Zelden heb ik zo hard een vrouw horen lachen. Ik moest haar bijna vasthouden om niet uit bed te vallen. Hoe verzin je het toch man! U begon! verontschuldigde ik mezelf.

Door haar lachen en afleiding had ze niet eens in de gaten dat ik haar fikse wonden aan het verzorgen was. Ik las in de rapportage dat ze dit pijnlijk en vervelend vond. Operatieve wonden die enigszins ontstoken zijn moeten nu eenmaal flink schoongespoeld worden en dat is vaak echt onplezierig. Afleiding is een mooi medicijn en dat hielp deze ochtend prima.

Een man in de zorg heeft soms een streepje voor merk ik vaak. Met een beetje extra humor geef je mensen met een beetje meer levensvreugde op de vaak lastige momenten. Op latere leeftijd moeten revalideren in een verpleeghuis is voor veel ouderen een angstig kantelmoment. Kan ik nog wel naar huis? Kan ik nog zelfstandig wonen of moet ik naar een verzorgingshuis. Empathie vanuit verplegend personeel is dan cruciaal om deze lieve mensen bij te staan tijdens hun revalidatie.

Lees ook:  Je denkt dat je tijd hebt

Humor als afleiding in de zorg. Ik hou er zo van 🙂

Deel dit bericht eens via: