Algemeen

Werken op een revalidatie afdeling

Werken op een revalidatie afdeling in een verpleeghuis is nooit saai. Als verpleegkundige in opleiding is het een uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen. In tegenstelling tot somatische en PG-afdelingen vinden op een revalidatieafdeling veel medische handelingen plaats, is er veel wondzorg en verblijven cliënten in verhouding kort op de afdeling. Veel hectiek maar, voor mij, ook enorm veel leren en gewoon doen!

Ik werk sinds februari op een revalidatieafdeling en kan bevestigen dat geen werkdag hetzelfde is. Het is vaak rennen en vliegen maar je krijgt er echt veel voor terug. Op de afdeling waar ik werk is er een onderscheid tussen ELV en GRZ revalidanten. Een korte uitleg:

GRZ = Geriatrische revalidatie zorg

Geriatrische revalidatie richt zich op kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis een medisch-specialistische behandeling hebben ondergaan. Hierbij kunt u denken aan ouderen die een beroerte (CVA) hebben gehad, een nieuwe heup of knie hebben gekregen, na een val iets hebben gebroken, een amputatie hebben ondergaan en waarbij hulp bij het revalideren nodig is. Met geriatrische revalidatie zorg wordt onder begeleiding van een gespecialiseerd behandelteam gewerkt aan het herstel. De conditie kan weer worden opgebouwd en het is de bedoeling dat de dagelijkse taken weer opgepakt kunnen worden en/of opnieuw aangeleerd worden. De duur van geriatrische revalidatie bedraagt maximaal 6 maanden. In bijzondere gevallen kan de zorgverzekeraar een langere periode toestaan.

Lees ook:  Lachen is het beste medicijn

Geriatrische revalidatiezorg staat beschreven in: artikel 2.5c Besluit zorgverzekering.

ELV = Eerstelijns verblijf

Eerstelijns verblijf  is bedoeld voor kwetsbare ouderen die tijdelijk niet meer of nog niet verantwoord in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven, maar waarvoor geen opname in het ziekenhuis (meer) nodig is. Belangrijke voorwaarde bij eerstelijns verblijf is dat het verblijf medisch noodzakelijk is en dat er gedurende 24 uur per dag verpleegkundig toezicht in de directe nabijheid nodig is. De huisarts of medisch specialist schat in dat men op korte termijn (binnen maximaal 3 maanden) zal herstellen en terug naar hun eigen woonomgeving kunnen gaan.

Meer over Eerstelijns verblijf

Wij hebben dus op de revalidatieafdeling veel wisselingen van cliënten. Je zou verwachten dat deze wisselingen overdag plaatsvinden op doordeweekse dagen. Dat is in veel gevallen ook zo maar lang niet altijd. Kortgeleden hadden we zelfs een opname om 02.00 uur in de nacht. Bovenstaande foto is trouwens zaterdagochtend om 7.30 uur gemaakt. Het was de start van mijn weekenddienst en de eerste opname was alweer een feit 🙂

Werken op een revalidatie afdeling is ook een garantie voor prachtige succesverhalen. Ik zal de komende periode een aantal met jullie delen. Oudere mensen vol tranen en frustratie binnen zien komen om uiteindelijk na enkele weken of maanden weer opgewekt en zelfredzaam naar huis zien terugkeren, is echt geweldig om mee te maken.

Deel dit bericht eens via: