Wat doet een verpleegkundige?

Wat doet een verpleegkundige in de ouderenzorg eigenlijk? Als mbo-verpleegkundige verleen en coördineer je de nodige zorg en begeleiding aan cliënten. Dat doe je door het verrichten van verpleegkundige en verpleegtechnische handelingen. Naast lichamelijk onderzoek, is ook het geven van voorlichting en instructies in je functieomschrijving opgenomen.

Je neemt vaak taken over van een specialist en in bepaalde gevallen ben je zelf gespecialiseerd in specifieke aandachtsgebieden. Zoals diabetes, of astma. Je krijgt dan ook veel te maken met patiënten die hulp nodig hebben met deze ziektebeelden.

Binnen sommige functies kan het voorkomen dat jij je buigt over de verbetering van de zorg binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Het opstellen van protocollen of veranderingsprojecten bijvoorbeeld. De bijzonderheden in het zorgproces houd jij nauwlettend in de gaten.

Hoeveel verdient een verpleegkundige?

De salarisschaal van een verpleegkundige is niet zomaar uiteen te zetten. Dit komt omdat er zo veel verschillende soorten verpleegkundigen zijn, op diverse afdelingen en elk hun eigen specialisaties. In de ouderenzorg alleen al kun je gaan werken als verpleegkundige in de thuiszorg of een verpleeghuis. Kortom: het is een enorm veelzijdig beroep waarin je alle kanten op kunt. Je salaris reflecteert dat.

Opleiding tot verpleegkundige mbo

Om mbo-verpleegkundige niveau 4 te kunnen worden, moet je – uiteraard – een gepaste opleiding op het mbo afronden. Dat kan ook vanaf de functie verzorgende IG. Er zijn verschillende trajecten, zoals voltijd, deeltijd of verkort (vaak ca. 1 jaar). Deeltijd is in dit geval een BBL-opleiding tot verpleegkundige.

Lees ook:  Het vierde leerjaar is nu al een beproeving

Als BBL-verpleegkundige in opleiding breng je een deel door in de schoolbanken en sta je de rest van de tijd op de werkvloer. Je doet dus gelijk praktijkervaring op en verdient ook meteen een salaris. Deze optie is in het bijzonder interessant voor zij-instromers die verpleegkundige willen worden.

Bij een BBL-opleiding ligt de focus veel meer op de praktijk. Je gaat maar één dag per week naar school en bent de rest van de tijd aan het werk bij een organisatie. Je gaat dan ook een arbeidsovereenkomst aan en ontvangt gelijk een salaris. Als BBL-student doe je dus meteen heel veel praktijkervaring op, dat je straks in je carrière goed kunt toepassen.

Ook Jorg heeft de overstap naar de ouderenzorg gemaakt. Bekijk HIER zijn verhaal.

Binnenkort meer over de mogelijkheden voor een carrièreswitch met een BBL-opleiding.

Deel dit bericht eens via: