Verhalen

Hey, ben jij dokter?

Het is niet iedereen gegeven om respectvol te communiceren. Dat geeft niet altijd maar soms is het handig om alles even in het juiste perspectief te plaatsen. Van het weekend begon het met ‘Hey, ben jij dokter?’. Misschien was de man van mijn eigen leeftijd en was hij net wat beter opgedroogd dan ik maar het zou zo maar kunnen zijn dat hij nog geen 40 jaar oud was.

Ik had net mijn colaatje gekocht in het gezellig drukke restaurant en wilde teruglopen naar de afdeling toen de man achter mij aan liep en riep ‘hey, ben jij dokter?’. Iets in mij zei dat hij het tegen mij had en draaide mij rustig om. Ik besloot de vraag netjes te beantwoorden: ‘Hey is geen dokter en al helemaal niet op zondag. Hey is net verpleegkundige en dat was al lastig zat’.

Het was duidelijk zichtbaar dat hij mijn antwoord niet apprecieerde. ‘Ik heb een dokter nodig’ vervolgde hij. ‘Mijn oma gaat steeds verder achteruit en daar moet nu echt iets aan gedaan worden’. Ik kon mijn glimlach nog net onderdrukken. Ik keek even het restaurant door en zag al snel om wie het zou moeten gaan. ‘Dan wens ik u succes met het zoeken naar de dokter’ besloot ik het gesprek te beëindigen en maakte aanstalten om weer verder te gaan lopen.

Lees ook:  Kwetsbaar en ontheemd

‘Wacht nou even, u moet mij echt even helpen’ klonk het inmiddels best wanhopig. Ik keek hem aan en besloot even flink duidelijk te zijn: Luister vriend, ik ben niet gewend aangesproken te worden met ‘hey’. Jij hebt schijnbaar een dokter nodig en ik ben geen dokter. Er is ook geen dokter in huis, mocht er een noodgeval zijn dan bel ik een dokter. In combinatie met mijn gezichtsuitdrukking wist hij inmiddels waar hij aan toe was. Ook ik kan soms praten met mijn ogen 🙂

Uit mijn ooghoeken verscheen een dame die zichtbaar niet blij was met de uitspraken van de man tegenover mij. In vlug Haags werd hem dat even duidelijk gemaakt en hieruit maakte ik op dat er een familieband moest bestaan tussen de twee. Wow, zijn oren werden even gewassen zeg!

Binnen twee minuten kreeg ik opeens een compleet andere man tegenover mij. Hij bood zijn excuses aan en maakte direct rechtsomkeert naar oma en de rest van de familie. De vrouw keek hem even na en wende zich tot mij om de situatie uit te leggen. Het bleek allemaal niet zo ingewikkeld en dat bleek ik juist ingeschat te hebben.

‘De laatste keer dat mijn broertje onze oma heeft gezien was toen ze nog zelfstandig thuis woonde’, begon ze rustig. ‘Hij is wat geschrokken toen hij haar zojuist zag’. Ik keek nogmaals naar de cliënt in kwestie en vroeg even naar de bekende weg: hoe lang is uw oma hier nu in dit verpleeghuis? ‘Bijna 6 weken en daarvoor 6 weken in Vrederust-West om te revalideren van haar operatie in het HAGA ziekenhuis na haar val thuis.’

Lees ook:  Liever geen man aan haar bed

Niet zo heel gek dat een vrouw van 90 er slechter uitziet na al deze ellende en ruim 12 weken verder, vervolgde ik rustig. Ik vraag me af wat uw broertje dan aan de dokter had willen vragen. Oma is in goede handen en ik begrijp dat de familie erg geschrokken moet zijn. Geef oma maar een flinke knuffel en geniet maar snel met z’n allen bij elkaar.

‘Waar haal je toch die rust vandaan?’ vroeg ze zich af. ‘Je had hem ook verrot kunnen schelden zoals ik deed. Het was je goed recht geweest’. Tsja, emotie toont iedereen op zijn eigen manier. Hij heeft mij niks gedaan. Hij was alleen op zoek naar een dokter. We bedankten elkaar en we vervolgden onze weg.

Gisteren kwam de man mij weer opzoeken nadat hij had nagevraagd of ik aan het werk was. Hij kwam nogmaals zijn excuses aanbieden voor zijn gedrag. Hij voelde zich echt opgelaten en bracht hem maar snel tot rust. Ach man, het is allang goed hoor. Emoties horen bij het leven. Ga genieten van je oma nu ze er nog is. Ja, dat ga ik zeker doen. Ik zorg dat ik minimaal eens per week bij haar ben.

Lees ook:  De nestor uit Leerdam

De stoere man van zondag was veranderd in een lieve jongen die vanaf nu wekelijks naar zijn lieve oma gaat. Het is jammer dat ik er geen foto van gemaakt heb voor dit artikel. Het predicaat ‘ruwe bolster, blanke pit’ past hem goed. Ik hoop dat vele stoere mannen zijn voorbeeld volgen: vergeet je omaatje niet in het verpleeghuis. Bezoek haar voordat het te laat is….

Hey, ben jij dokter? Ik heb toch zeker niet met je geknikkerd! 🙂

 

Deel dit bericht eens via: