Algemeen

Het is maar beter voor haar

Ik heb mij er zelf ook wel eens op betrapt als een cliënt is overleden die leed aan o.a. dementie. ‘Het is maar beter voor haar’. Het wordt vaak gezegd omdat ‘langer lijden’ dan is voorkomen maar is dat eigenlijk wel zo? Is de dood beter voor je? En wie zegt dat een persoon met dementie niet gelukkig is? In zichzelf gekeerd, in een eigen belevingswereld zitten en anderen niet meer begrijpen is wat anders dan niet gelukkig zijn toch?

Enfin, afgelopen week overleed er een bijzonder sterke dame die ik altijd met veel liefde heb mogen helpen. De dame was al in 2015 opgenomen in ons verpleeghuis en was vast de langst verblijvende cliënt van het verpleeghuis in de afgelopen jaren. Het was ook de eerste cliënt die besmet raakte van Corona in de tweede golf van de pandemie. Niemand dacht dat ze het zou halen maar ze overleefde terwijl anderen om haar heen wegvielen in de donkerste periode van mijn werk in de ouderenzorg.

Net als anderen volgden meerdere besmettingen bij deze dame maar ze gaf niet op en krabbelde steeds weer overeind. Tsja, wel steeds weer een stapje minder en uiteindelijk werd ze kwetsbaarder en kwetsbaarder.

Ik leerde haar kennen als een dame die niet stil kon zitten. Per dag liep ze kilometers door de gangen achter haar rollator en zong er vrolijk op los. Ze was gefixeerd op Cyrano de Bergerac en ze herhaalde enkele zinnen dan ook talloze malen per dag en soms/vaak per uur. Het was ook mijn eerste kennismaking met dementie. Voor mij een zeer leerzaam tweede leerjaar van mijn opleiding maar door de Corona pandemie ook wel een hele zware. Niet in de laatste plaats omdat ik door de besmettingen in het verpleeghuis en de zeer gebrekkige bescherming in de beginfase van Corona, Corona mee naar huis heb genomen met verstrekkende gevolgen van dien.

Lees ook:  De slag om de verse 50+ verpleegkundige

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie erg verzwakt. De persoon sterft dan door een ziekte of infectie (bijvoorbeeld longontsteking) of doordat hij niet meer kan slikken.

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan zij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over haar eigen leven. Ze wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker en uiteindelijk niet meer zelfstandig uit te voeren.

Deze dame is uiteindelijk 88 jaar geworden. Hoewel ze ruim 8 jaar in ons verpleeghuis is geweest, was er relatief maar een kleine periode dat er met mevrouw ook goed te communiceren viel. De laatste periode was ze ook niet meer in staat om zelfstandig te kunnen lopen. Zelfstandig eten was al langere tijd niet meer mogelijk en een goed gesprek voeren heb ikzelf al niet meer meegemaakt dat dit mogelijk was.

Lees ook:  Bedekt met de mantel der liefde

Het is maar beter voor haar dat ze dan is overleden zou je dan bijna denken. Toch vind ik het lastig om het zo te zeggen. We zijn immers niet in staat om binnen in het brein te kijken. Misschien is deze vrouw wel erg gelukkig geweest tot aan het moment van de dood. We zullen het nooit weten.

Een mooi mens is heengegaan en vele collega’s, en ik uiteraard ook, zullen haar nooit meer vergeten. Ze groeide uit tot een icoon van het huis door haar jarenlange geloop en geroep. Ze heeft me onbewust veel geleerd en daar ben ik haar dankbaar voor. Net als al die collega’s die haar uitgeleide hebben gedaan. Ik vind dat altijd een zeer respectvol moment.

Het is maar beter voor haar. Misschien wel….. Ik hoop voor haar dat ze boven naast Cyrano de Bergerac mag zitten.

Deel dit bericht eens via: