OpleidingUitgelicht

Diploma MBO Verpleegkundige en dan?

Het wordt mij steeds vaker gevraagd door mijn omgeving: straks heb je je diploma MBO Verpleegkundige en dan? Wat ga je dan doen? Eerlijk gezegd begreep ik de vraag in eerste instantie niet helemaal. Hoe bedoel je en dan? Ik werk toch hier? Waarom zou er wat veranderen als ik gediplomeerd ben?

Toch schijnt er wel wat te kunnen veranderen en is er meer verschil tussen ‘bijna gediplomeerd’ en ‘gediplomeerd’ dan ik mij eerder realiseerde. Vragen zoals ‘mag je van je werkgever als gediplomeerde niveau 4 op deze afdeling blijven’ en ‘wat verwacht je werkgever van jou na je diplomering’ kan ik dan ook wat beter gaan begrijpen. Vragen die het komende jaar vast nog wel gaan spelen maar nu nog niet direct aan de orde zijn.

Vreemder waren de vragen die ik kreeg in de trant van ‘waar ga je naartoe?’ of ‘welke richting ga je uit na je diplomering?’. Waar zou ik naartoe moeten gaan? Ik zit hier toch best?

Overstappen naar andere branche?

Even terug naar het begin. Als MBO Verpleegkundige word je tegenwoordig breed opgeleid. Waar vroeger onderscheid werd gemaakt tussen Verpleegkundige A en Verpleegkundige B, wordt de MBO verpleegkundige tegenwoordig opgeleid als:

  • Verpleegkundige Ziekenhuis (ZH)
  • Verpleegkundige Verpleeghuizen en Thuiszorg (VVT)
  • Verpleegkundige geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • Verpleegkundige Gehandicaptenzorg (GHZ)
Lees ook:  Het derde leerjaar succesvol afgesloten

Ik begrijp inmiddels dat het dan ook helemaal niet gek is om van branche te switchen na je diplomering en breder ervaring op te doen of juist om je verder te ontwikkelen en te specialiseren. Als je ooit in een ziekenhuis wilt gaan werken dan is een diploma MBO verpleegkundige de sleutel van de toegangsdeur. Hier vandaan is een specialisatie te doen binnen de specifieke afdelingen van een ziekenhuis.

Het is geen geheim dat ik vroeger ooit heb gezegd dat ik graag in het JKZ had willen werken. Niet denkend dat ik ooit, zoals nu, in de gelegenheid ben om, alsnog op mijn leeftijd, die stap te kunnen maken. Anderzijds hoor ik best wel mensen die verwachten dat ik ooit weer werkzaam ga worden binnen de psychiatrie. Mede omdat ik vanaf 2 mnd tot mijn 22ste jaar gewoond heb in de personeelswoningen van Bloemendaal, een psychiatrisch centrum dat inmiddels bekend staat als Parnassia.

Nog één jaar

Het is voor mij allemaal nog niet echt aan de orde. Ik ga per 1 februari mijn laatste jaar van de opleiding in dus mijn diplomering duurt echt nog wel even. Vooralsnog heb ik geen plannen om de ouderenzorg, de VVT, te verlaten. Juist de VVT gaf mij de overtuiging om überhaupt aan deze opleiding te beginnen.

Lees ook:  Bezoek aan snijzaal Erasmus MC

Ik heb inmiddels wel geleerd dat werken in de gezondheidszorg onderhevig is aan veel veranderingen, wisselingen en korte termijn politiek. Ik sluit dan ook bij voorbaat nog niks uit. In een jaar kan enorm veel veranderen heb ik inmiddels ondervonden.

Diploma MBO Verpleegkundige en dan? Er zijn vast wel mensen die een goed advies voor mij hebben tegen die tijd 🙂

Deel dit bericht eens via: