Algemeen

De maand van de audits

Na een zeer onrustige zomerperiode op het werk met een flinke nasleep is het nu de maand van de audits. Wat een planning zou je zeggen maar daar heb je soms simpelweg geen invloed op.

Afgelopen week stond de HKZ op het programma. Het keurmerk van HKZ staat voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn. De HKZ is dus een kwaliteitsmanagementsysteem zoals de ISO 9001. Laat ik daar nu in een vorig leven interne auditor van zijn geweest.

Een audit zorgt altijd voor enige paniek en onrust bij het management. Dat was vroeger ook al zo en dat is nu vast nog overal. Ook bij ons liep men wat zenuwachtig heen en weer de dagen voor de audit en vooral op de dag zelf. Na zo enorm veel onrust door sluiting van een afdeling, een onrustige verhuizing, managementwisseling en vertrek van een flink aantal personeelsleden was er opeens een audit. Tsja, waren we daar als locatie wel klaar voor?

Verbeteringen

In een paar dagen tijd was er best wel wat gebeurd en een aantal wijzigingen op de werkvloer toegepast. Niet schokkend maar voor een kwaliteitskeurmerk wel essentieel: Cliënten en familie hebben weer een eigen aanspreekpunt, de werkzaamheden op de werkvloer werden wat inzichtelijker in kaart gebracht en vergaderschema’s van en over cliënten stond weer voor een jaar vast. Het opleiden van personeel heeft zelfs nu een vast patroon gevonden en staat klaar om verder uitgerold te worden. Vooral dat laatste ging niet vanzelf. Er was flink wat persoonlijke frustratie voor nodig en ik moest best even flink boos worden op de organisatie. Maar, eerlijk is eerlijk, na de mooie woorden, is er nu ook flink veel op papier gezet en krijg ik alle ruimte om mijn opleiding af te ronden op de manier die ik voor ogen heb.

Lees ook:  Wie is er nou gehospitaliseerd?

En al die documenten wilden de interne en externe auditors vanzelfsprekend graag zien en ook nog eens in de uitvoer zien. Nou, dat wil ik wel laten zien hoor. Ik had ze wat betreft onze eigen afdeling zelf gemaakt 🙂 Een actuele lijst van EVV ‘ers, een CTO jaarplanning, looplijsten gekoppeld aan routes op de afdeling (concept) en….. mijn POP en PAP van mijn laatste leerjaar als leerling. Dit alles gekoppeld aan een mooi verhaal samen met mijn praktijkbegeleidster in een gesprek met de auditors. Tsja en praten lukt mij wel 🙂

Bijna goed

Natuurlijk gaat niet alles goed op zo’n dag dwars door het hele verpleeghuis. Er zijn altijd wel dingen te verbeteren en op zulke dagen worden er ook gewoon domme fouten gemaakt op het verkeerde moment. Dat zal je altijd zien. En sommige? Sommige zullen het wel nooit leren 🙂  Maar goed…. het is na al die ellende al bijzonder dat het zo is verlopen.

De externe auditor en ik hadden ooit dezelfde opleiding gevolgd. In mijn tijd heette het nog Lloyds maar inmiddels heet het LRQA. De interne auditor had ik nog nooit gezien maar die gaat mij niet meer vergeten zei ze. Erg lief maar waarom dan? ‘Je verhaal is zo bijzonder. Je praat met zoveel passie.’ Nou, die steek in dan maar even in mijn zak.

Lees ook:  Communicatie is de sleutel tot succes

Oktober, de maand van de audits? We zien het wel. Laat de volgende audit maar komen!

 

Deel dit bericht eens via: