Opleiding

Hoe gaat het met de opleiding?

De vraag wordt mij meerdere keren per week gesteld: hoe gaat het met de opleiding verpleegkundige? Ik volg de opleiding verpleegkundige op het ROC Mondriaan in het Haagse Leidschenveen. Het ROC Mondriaan is inderdaad de school waar de inmiddels beruchte computer hack heeft plaatsgevonden. Nog steeds zijn niet alle systemen weer beschikbaar waardoor o.a. de communicatie wat stroever verloopt dan anders. Hier zit dan ook gelijk een deel van het antwoord op mijn vraag.

Tijdens mijn opleiding krijg ik les van leerkrachten die zelf uit de branche komen. Zij hebben allemaal kennis van hun vakgebied en weten hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Hun ervaring is dan ook van toegevoegde waarde en zo blijft de les niet alleen beperkt tot theorie maar zijn er genoeg praktijkvoorbeelden te vinden per vak.

Na bijna een jaar thuisonderwijs met de laptop thuis op de bank door de opgelegde Corona-maatregelen, was zelfs ik blij dat we weer naar school konden. Ik zit in een klas met veel gelijkgestemden, mensen die ook bewust een carrière switch gemaakt hebben op latere leeftijd. Het merendeel van deze klas is al voor het derde leerjaar bij elkaar en dat schept een band. Het was gewoon weer fijn om elkaar weer in het echt te zien en te spreken. Daarbij vind ik het ook interessant om elkaars ervaringen op de werkvloer te horen.

Lees ook:  Diploma MBO Verpleegkundige en dan?

Met de vrijdag als vaste schooldag en lestijden van 8.30 – 17.00 uur is het einde van de week altijd pittig te noemen. Ik ben geen twintig meer en een hele dag in de schoolbanken is een pittige opgave. Na 14.00 uur is het dan ook lastig om nog leerstof tot mij te nemen. Toch moet ik mij er toe zetten want vooral dit derde leerjaar is van groot belang voor mijn opleiding vanwege de vele examens.

Om een Mbo-opleiding een Mbo-opleiding te mogen noemen dienen er examens afgelegd te worden in de zgn. REN-vakken. Voor het mbo gelden algemene eisen voor Nederlands, Engels en rekenen. Dit worden de generieke vakken genoemd en ze gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Rekenen bestaat uit verschillende vaardigheden die in één examen geëxamineerd worden. Engels en Nederlands bestaan uit examens: Lezen & luisteren, schrijven en spreken.

Even terug naar de computer hack en de gevolgen hiervan. Toegang tot e-mail van school, het rooster en schoolsystemen is nog steeds aanmerkelijk lastiger dan voor de hack. Het is een houtje-touwtje-oplossing waarbij het aan correctheid nog wel eens schort. Zo stond op ons rooster van afgelopen vrijdag een lesdag ingepland van 8.30 – 15.00 uur. Daarnaast kregen we een email dat er op de open plek van 11.30 – 13.00 uur het examen Schrijven NL zou plaatsvinden en het examen Lezen/luisteren NL zou om 16.20 uur plaatsvinden op een locatie in Delft en zou 2 uur duren. Deze e-mail ontvingen we slechts een week vooraf dus van enige voorbereiding was geen sprake meer. Het vak Nederlands krijgen we eens per 3 weken dus ook in de laatste lessen was er geen sprake van een examen op korte termijn. Verwarring alom.

Lees ook:  Wat doet een verpleegkundige?

Aan mijn acceptatie vermogen is nog steeds niks mis dus ik liet het allemaal maar over mij heen komen en maakte mij op voor een lange dag. Een lang verhaal kort: om 11.30 uur bleek dat niemand op school afwist van een examen schrijven NL. Er bleek weer sprake te zijn van miscommunicatie. Het examen Lezen/luisteren NL ging wel door op de andere locatie in Delft. Na een lange lesdag het ik mij getracht te concentreren. Verhaaltjes lezen en naar verhaaltjes luisteren die niks, maar dan ook echt niks, met de opleiding te maken hebben was een pittige opgave op het late tijdstip van de dag. Ik heb dan ook werkelijk waar geen enkele idee of ik het examen goed en slecht gemaakt heb.

Volgende week ziet het rooster en wat beter uit. Om 8.30 uur staat het examen Engels schrijven op het programma voor anderhalf uur en om 11.00 uur een toets Verpleegkunde voor anderhalf uur. De toets verpleegkundige bevat de branche Algemeen Ziekenhuis en Kind & Kraam, zeer interessante onderwerpen. Zou ik ooit nog eens in een kinderziekenhuis gaan werken? Ik sluit het zeker niet uit. Eerst maar eens dat felbegeerde papiertje halen!

Dus: Hoe gaat het met de opleiding? Prima!
Hoe gaat het met de communicatie? Die kan 10x beter 🙂

Deel dit bericht eens via: