OpleidingUitgelicht

Het derde leerjaar succesvol afgesloten

Ik heb bijna het derde leerjaar succesvol afgesloten. De laatste examens van dit leerjaar zijn bijna achter de rug maar wat die cijfers ook gaan zijn, het derde leerjaar is sowieso succesvol. Het venijn zat hem vooral in de laatste weken op de werkvloer bij de werkgever. Net voor de feestdagen en precies aan het begin van mijn examenperiode, werd bekend gemaakt dat de revalidatieafdeling in het verpleeghuis gesloten zou worden.

Kennisverrijking

Ja, dat was een enorme domper op een geweldig leerjaar op een revalidatieafdeling! Zelden heb ik in een jaar zoveel geleerd als in het afgelopen leerjaar op de werkvloer. De verpleegtechnische handelingen volgden elkaar snel op in de eerste maanden van het leerjaar. Een geweldige mogelijkheid om veel handelingen eigen te maken en te laten aftekenen. Het aftekenen is dan weer van belang om in het vierde leerjaar de verpleegtechnische- en voorbehouden handelingen te examineren. Ook heb ik en aantal beroepsgerichte examens op de werkvloer kunnen voltooien die weer van belang zijn voor het kwaliteitsdossier dat komend jaar volledig gevuld moet zijn. Bijzonder trots op wat ik dit jaar op de werkvloer heb mogen leren en heb mogen laten zien. Misschien dat ik mijn feedback- en  beoordelingsformulieren nog eens ga inlijsten. Ik maak er uit op dat ze wel blij met mij waren 🙂

Lees ook:  De opleiding bijna voltooid!
Onderlinge chemie

De revalidatieafdeling werd in februari van het vorige jaar in sneltreinvaart weer opgetuigd, na al eens eerder gesloten te zijn, omdat op een andere locatie in allerijl een speciale ‘Corona nazorg afdeling’ opgetuigd moest worden. E.e.a. uiteraard door de enorme toestroom van Corona-patiënten in de ziekenhuizen en het gebrek aan nazorg toen. Vanaf het eerst moment mocht ik werkzaam zijn op de nieuwe revalidatieafdeling en langzaam maar zeker ontstond er een geweldig mooi team van bijzondere medewerkers. Kanjers die er stonden voor elkaar, kennis deelden en vooral echte zorg hadden voor de cliënten, kwaliteitsverbetering enz. Wow, wat een chemie onderling!

Het is bijzonder jammer dat de afdeling even abrupt werd gesloten als dat hij werd geopend. De timing, communicatie en opvolging hadden beter gekund maar daar wint niemand nu nog wat mee. Een super hecht team is uit elkaar gevallen met een zeer actieve groepsapp als overgebleven binding tot elkaar. Inmiddels werken we allemaal op verschillende afdelingen, andere huizen en sommige van ons inmiddels ook bij andere werkgevers.

Gesloten scholen

Op school, het ROC Mondriaan in Leidschenveen was vooral Corona de grote boosdoener in het derde leerjaar. Hoewel het derde leerjaar over twee weken is afgesloten, veel op school ben ik niet geweest. De meeste lessen werden door de gesloten MBO-instellingen online gegeven en dat is toch echt een stuk minder interessant dan lesstof tijdens een klassikale les tot je te nemen. Het gemis van de leergierige en vooral gezellige klas was groot. De betrokken leerkrachten, echt enorm blij met hun kennis en kunde, deden hun stinkende best hun PowerPoints via de laptop onze huiskamers in te slingeren maar echt binnenkomen deed het niet altijd. Pff, ik ben ook geen 20 meer 🙂

Lees ook:  Het voordeel van wisseldiensten

De vrijdagen dat we juist wel als klas samen zijn op school mochten komen, werden vaak ook gebruikt om elkaar bij te praten, ervaringen uit te wisselen en om elkaar een hart onder de riem te steken. Werken en leren in de zorg is simpelweg gewoon pittig in Coronatijd. Uitputtend zelfs: op de werkvloer in beschermende kleding werken en thuis achter de laptop terwijl de kinderen ook thuis de aandacht vragen. Onze klas bestaat uit een gemêleerd gezelschap van prachtige mensen die bijna allemaal een carrière switch gemaakt hebben. Echte zorgkanjers zijn het inmiddels!

Op naar het laatste jaar!

Per 1 februari begin ik aan mijn laatste jaar van mijn MBO verpleegkundige opleiding. Op de werkvloer ben ik dus noodgedwongen al eerder begonnen en slinger ik nog tot de eerste week van februari tussen verschillende afdelingen en diensten. Mijn laatste opleidingsjaar volg ik in hetzelfde verpleeghuis als waar ik de afgelopen twee jaar werkzaam ben. Op een nieuwe afdeling met nieuwe energie. Tegenslag maakt mij sterker dus laat mij niet weerhouden om meer dan mijn stikkende best te gaan doen.

Komend jaar meer verdieping in de zorg en -processen en zorgen dat ‘bevoegd’ ook bekwaam gaat worden. Het derde leerjaar succesvol afgesloten, over een jaar heb ik mijn diploma in handen, gebeurt wat er gebeurt!

Deel dit bericht eens via: