Het voordeel van wisseldiensten

Het voordeel van wisseldiensten is toch wel dat je vrij bent als anderen werken. Een wandeling in het bos of een bezoek aan de IKEA bijvoorbeeld, is dan veel meer ontspannen dan op een zaterdag of zondag. Vandaag konden we dan ook even lekker naar het bos om samen de laatste kastanjes te zoeken.

Natuurlijk moeten de dagdiensten, avonddiensten en nachtdiensten in verhouding zijn over de maand heen. In veel instellingen hoef je zelfs geen nachtdiensten te draaien omdat hier veelal vaste krachten voor zijn aangenomen. Deze diensten staan dan los van het ‘normale rooster’. Tsja, dat geluk heb ik dan net ff niet 🙂

Wisseldiensten in de zorg zijn voor een aanzienlijkdeel ook van belang voor het maandsalaris. In de zorg is het gebruikelijk dat je tussen de 32 – 24 uur werkt en zonder onregelmatigheidstoeslag (ORT), is het maandsalaris dan best triest te noemen. De tijden dat het werken op zondag 200% werd uitbetaald ligt ver achter ons maar ORT is nog steeds een belangrijk component van het maandsalaris. Ik werk bijvoorbeeld over een maand genomen evenveel dag- als avonddiensten, ik werk om het weekend het hele weekend en ik heb ongeveer 3 tot 4 nachtdiensten per maand. Mijn dagdiensten beginnen om 7.30 uur en mijn avonddiensten eindigen om 23.00 uur. Op onderstaande tabel kun je zien dat het tijdstip van aanvang en einde dienst van belang is voor het berekenden van de juist ORT.

Lees ook:  Kennismaking met de stichting Ambulance Wens

ORT in de Zorg

Werk je in het weekend dan heb je dus doordeweeks ergens vrij. Een bezoek brengen aan de IKEA wil je echt niet doen in het weekend. Wij kunnen dan bijvoorbeeld kiezen voor een doordeweekse dag als de kinderen op school zitten. Winkelen zonder kinderen, samen even een strandwandeling maken of buiten de deur lunchen…. het voordeel van wisseldiensten is legio.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Ja hoor, die zijn er natuurlijk ook genoeg maar het ligt er maar net aan hoe je hiermee omgaat.

Zo mis ik veel voetbalwedstrijden van mijn twee oudste zonen, zo kan ik niet altijd aanwezig zijn op een verjaardag en lukt het mij ook niet altijd om aanwezig te zijn bij activiteiten op scholen van de kinderen. Daarnaast is het werken van nachtdiensten in combinatie met mijn leeftijd soms wel even topsport. Ik moet altijd wel even bijkomen van een nachtdienst, zeker als het rooster-technisch net even niet goed uitkomt. Soms zou ik best nog een dag extra willen bijkomen. Maar ja, ik ben nu eenmaal geen 18 meer 🙂

Ook de werkzaamheden van een dagdienst zijn compleet anders dan bij een avonddienst of een nachtdienst. Nee, tijdens de nachtdienst is het niet zo dat je niks hoeft te doen. Het is echt een fabeltje dat alle mensen dan slapen en jij lekker kan gaan Netflixen! Maar ik hoop dat het vannacht natuurlijk wel rustig blijft 🙂

Lees ook:  Zij gelooft in mij
Het voordeel van wisseldiensten
Het voordeel van wisseldiensten: quality time in een uitgestorven bos

 

Deel dit bericht eens via: