PrivéUitgelicht

Vechten tegen de elementen

Een carrière switch naar de zorg is soms vechten tegen de elementen. Het opeens in wisseldiensten moeten werken vraagt een aanpassing van jezelf maar zeker ook van je gezin. Daarnaast is leren en naar school gaan na je 50ste een flinke aanpassing. Tot slot is het voor een sociaal dier als ik ook op sociaal gebied een flinke opoffering.

Ik klaag niet hoor maar het is wel een eerlijk verhaal als ik zeg dat het me soms flink wat moeite kost. De wissel tussen de dag- en avonddiensten zijn niet zo erg en soms zelfs ideaal maar ze moeten dan wel eerlijk verdeeld zijn. In de eerste twee jaar van mijn opleiding hoefde en mocht ik geen nachtdiensten draaien. Sinds vorig jaar behoort dit wel tot de mogelijkheden. Niet vaak, maar ongeveer 2x 2 nachten per maand draai ik een nachtdienst. De eerste nacht is altijd het ergste: voorslapen is nu eenmaal niet een automatisch iets. Zeker niet als er ook een 4-jarig jongetje in huis is die ook graag met papa wil spelen.

Men kiest het vaak precies zo uit (of is het echt toeval?) dat mijn nachtdiensten toevallig ingeroosterd zijn, net zodra ons verpleeghuis/werkgever crisisdienst heeft gehad. Ja, dat is echt een wereld van verschil in vergelijking met een nachtdienst met bekende cliënten op de afdeling.

Lees ook:  Weer fanatiek aan de slag

De combinatie werken en school is goed te doen. Mijn vaste schooldag is vrijdag, vaak werk ik op dinsdag en woensdag. Anders op woensdag en donderdag. Om de week werk ik het weekend beide dagen. Anders is het als er echt geleerd moet worden zoals voor toetsen of examens. Het is een goed gebruik dat in de avond voor mijn schooldag geen avonddienst hoef te draaien. Dat gaat goed.

Anders is het als ik nachtdiensten draai. Deze draai ik op een dinsdag en een woensdag. Dat houdt in dat ik op donderdag om 8.15 uur thuis kom zodat ik kan slapen. Slaap ik te lang dan kan ik in de nacht van donderdag op vrijdag niet slapen. Nee, dat is inderdaad niet ideaal.

Nog vervelender is het als je precies die vrijdag een toets of een examen moet maken. Leren op donderdag is dan echt vrij lastig. Ik ervaar dat in ieder geval wel zo omdat ik echt gesloopt ben op de donderdag na twee nachten werken. Lekker leren tijdens je nachtdienst hoor ik vaak van anderen. Nou, het zal vast aan mij liggen….. op mijn afdeling en zeker na een crisisdienst, is er weinig tijd om even te leren. Dan is het gewoon hard werken in je eentje op een afdeling van 20 personen.

Lees ook:  Omschakelen en weer door

Vechten tegen de elementen geldt vooral op het gebied van de sociale agenda van ons gezin. Ik ben graag onder de mensen, drink graag een biertje in het centrum van de stad en kom graag bij vrienden over de vloer. Dat doe ik niet als ik de volgende dag een dagdienst heb. Ik ben namelijk van het type ‘ik ga even een klein drankje doen’ en doe vervolgens het licht uit bij wijze van spreken 🙂 In de praktijk komt het er op neer dat ik eens per week een mogelijkheid heb en de rest moet ergens in een vrij weekend gepropt worden.

Tsja, over vrije weekenden gesproken….. Ik heb twee sportende zonen die ik graag zie voetballen op zaterdag. Beide spelen in twee verschillende teams. Ik werk om de week het hele weekend. Het ene weekend dagdienst en het volgende weekend avonddienst als het goed is. Dus of je werkt tot 16.00 uur of je begint om 14.30 uur. De voetbalwedstrijd van mijn twee zonen begint 9 van de 10 keer om 14.30 uur dus 2 van de 4 zaterdagen per maand vallen al af. Verjaardagen? Verjaardagen worden doorgaans ook vaak in de weekenden gevierd. Ik ben blij als ik de ruimte kan vinden om mee te gaan met het gezin.

Lees ook:  De slag om de verse 50+ verpleegkundige

Het laatste element is natuurlijk Eckhardt Fotografie. Mijn vrouw en ik fotograferen samen in onze thuisstudio. Vooral voor zwangerschapsfotografie krijgen we veel verzoeken. Hiervoor is in ieder geval de maandagavond gereserveerd en al naar gelang mijn dienstrooster, komt daar om de week nog een extra dag bij. Zo hebben we ongeveer 6 fotoshoots die we samen fotograferen. Voor bruidsfotografie vragen we beide verlof aan. Doorgaans wordt een bruiloft een jaar van te voren vastgelegd. Fotoshoots in de buitenlucht en newborn fotoshoots plannen we dan om mijn dienstrooster heen.

Maar…. vechten tegen de elementen heeft ook zijn charmes. Ik moet nog minder dan een jaar hard werken en leren en dan is mijn opleiding afgerond. Dat scheelt een dag naar school toe gaan en dat scheelt vooral een hoop leerwerk in mijn vrije tijd en inspanningen op de werkvloer. Met een diploma in mijn hand komt dan ook de rust en de balans tussen werk en privé. Nog een paar maanden volhouden….. mijn laatste jaar is alweer ruim twee maanden op weg 🙂

 

Deel dit bericht eens via: